Natali Karppinen

1. Znamo da ste ljubiteljica mode i lifestyle-a. Možemo li saznati još nešto o Vama?
Da! Velika sam ljubiteljica mode, hedonist, zaljubljena u mnogo različitih stvari, dobra hrana i
putovanja su na vrhu liste onog sto me čini sretnom.
Što se tiče mene kao osobe, ja sam prije svega mama jednoj prekrasnoj curici, supruga putujućem
glazbeniku, profesionalni, umjetnički fotograf i modna blogerica.

2. Živite u Finskoj. Kakva je njihova modna scena?
Finska modna scena nikad nije bila jednako razvijena ili razvikana kao npr. danska i švedska,ali definitivno imaju neka imena koja su svjetski prepoznata i čiji je rad za svaku pohvalu!Meni najdraži su Samuji, Marimekko i Minna Parikka. Sva tri brenda su na neki način kruna finske modne scene i jako sam ponosna na svoju suradnju sa Samuji. Alexa Chung je također njihov veliki fan, dok npr. Mira Duma podupire Marimekko a Lady Gaga Minnu Parikku.

3. Primijetili smo da volite naše Borše. Kako ste nas otkrili?
Haha! Da, bas jako volim vaše Borse! Ni sama se više ne sjećam kako sam Vas otkrila…Zapravo, mislim da sam listala neko posebno izdanje Storyja ili Glorije gdje su Vas uvrstili među nova imena hrvatske modne scene pa sam otišla na Facebook da vidim što se krije pod imenom Borša i bila sam oduševljena viđenim.

4. Vaše mišljenje o kopiranju svjetskih brendova ili trendova u dizajnu?
Nikako mi nije jasno da u današnje vrijeme, modni dizajneri nisu pravno zaštićeni.Da proizvod njihove mašte i njihov talent može bilo tko kopirati sa minimalnim izmjenama i ne biti za to optužen za kopiju. Iako volim otići do Zare, izbjegavam kupiti bilo koji komad odjeće koji je skoro pa 100% preslika nečeg dizajnerskog. Danas se to nažalost vise ne može izbjeći jer dizajnerski komad ima i svoju cijenu, dok komad koji visi na policama high street dućana ima minimalnu cijenu a “trendy” je i cure se povode za tim. Mislim da high street dućani mogu zahvaliti rupama u zakonu i modnim dizajnerima na svim svojim prodajama jer da nema toga, ne bi mogli biti toliko profitabilni koliko jesu.

5. Tko su hrvatski dizajneri koji krše to pravilo? Naravno ako pratite našu modnu scenu.
Ne pratim hrvatsku scenu toliko da bih mogla prepoznati tko koga kopira, ali mogu reći da mi se jako sviđa rad sestara Boudoir, Charlie Design i Boris Pavlin.

6. Najdraža društvena mreža i zašto?
To je definitivno Instagram, hands down! Kao fotograf i kao netko tko svaki dan ima potrebu poslikati “nešto”, Instagram je savršena aplikacija za to! Mobitel uvijek imam uz sebe, a inspiracija ili neki savršeni detalj se nađe na mom putu barem 2-3 puta dnevno, tako da volim podijeliti nešto sto me u tom trenu inspiriralo ili zapelo za oko sa svojim pratiteljima. Instagram je također savršena business aplikacija jer sam zahvaljujući svom profilu dobila nekoliko ozbiljnih poslovnih ponuda.

7. Žalite li što se niste živjeli u nekom prijašnjem vremenu? Ili ovako, moderno ili vintage?
Ja sam uvijek rekla da sam se trebala roditi krajem 60-ih, početkom 70-ih tako da bih se bila savršeno uklopila u young and wild, rock n’roll 80-e! Kad sam bila mala, odrasla sam uz glazbu i filmove 80-ih, pa su mi oni i dan danas veliki izvor inspiracije.

8. Koja mjesta volite posjetiti kada dođete u Hrvatsku? Mi Vas pratimo na Instagramu, pa znamo svaki Vaš korak.
Uh! Hrvatska je krcata “must visit” mjestima tako da imam puno favorita u nekoliko gradova. Evo da izdvojim nekoliko: Zagreb – Cijeli centar mi je uvijek inspirativan, od Muzeja Propalih veza, Zrinjevca do Maria store, Bistroteka restorana, Dubrovnik hotela i Bio&Bio dućana. U Dubrovniku sam se apsolutno oduševila sa starim gradom a svakako bih preporučila hotel Bellevue i njihovu plažu. Šibenik je moj grad i tamo svakako uvijek odem do Pelegrini restorana, Charlie Design dućana, Vino&Ino cheese & wine bar, Deni design dućana s nakitom i lista goes on and on.

9. Da li ste imali želju baviti se modom u smislu proizvodnje tj. biti modna dizajnerica?
Kad sam bila mala, imala sam prijateljicu koja je bila jako talentirana u crtanju i naučila me skiciranju modela na papir. Sa svojom ruskom bakom sam naučila kako šiti i koristiti šivacu mašinu, ali nikad nisam došla na ideju da bih htjela biti modna dizajnerica iako jako volim modni dizajn i smatram to umjetnošću!

10. Hvala Vam što ste pristali na razgovor. Pitanja su bazirana na modi, pa u tom duhu imate li neke kritike ili savjet za nas?
Za Vas imam samo rijeci hvale! Oduševljena sam sa svime što je izašlo iz Vaše radione tako da, thumbs up boys! Što se tiče savjeta, skromno bih samo mogla reci da ostanete vjerni sebi, da se ne uspoređujete s drugim dizajnerima i da uvijek mislite “outside the box” jer originalnost i talent se ne mogu kupiti, niti kopirati. Sve najbolje Vam želim u daljnjem radu i nadam se da će Vas hrvatska modna scena prihvatiti onako kako zaslužujete.

Hvala Vam!

Natali svakako pratite na njezinom blogu:  https://lartoffashion.com/